Powered by Blogger.

Checklist Barang Baby & Mak Baby

 Tuesday, February 26, 2013

Salam semua, gua masih berdiri di sini (bohong : gua tengah duduk).. Jangan risau, gua baru masuk 32 minggu (8 bulan) so gua belum lagi terpaksa bercuti.. 

Gua nak update senarai barang baby yang gua dah beli, yang dah ada & yang recycle sebab gua ni pelupa.. kang Incik Hel tanya, gua terpaksa kirai balik barang & cek.. Tanya lagi, cek lagi.. Kang lelama gua yang stress..

Baru shopping 2 tempat, Jusco Maluri (masa balik KL aritu) & BP Mall (malam tadi).. Disebabkan anak da nak masuk 3, gua hadkan harga baju2 baru, takmoh over than RM20.. Kalu ada RM9.99 lagi bagus hahah.. Ye la, budak ni pakainya skejap je.. pejam celik pejam celik dah tak muat..

Ok mari kita mulakan.. onyomat.. getsetgo :

---------------------------------------------------------
Baby Punya :

Baju Lengan Pendek + Seluar Pendek = 7 pasang
Baju Lengan Pendek + Seluar Panjang = 2 pasang
Baju Lengan Pjg + Seluar Panjang = 5 pasang
Romper = 5 helai (order online lom sampai lagi)

Baju2 baby ni better beli yang sekali set baju + seluar, murah & boleh nak mix & match.. Jimat gitu! Ada sepasang baju tu leh dapat RM9.90 tuk baju & seluar panjang.. Gua dah kirim along tuk tambah baju2 baby kasi semuanya jadi 30 pasang.. Takyah branded, beli kat Mydin je.. untuk basahan jeeee...

Bedung = 2 helai jahit sendiri, 1 helai sedia ada MHD punya..
Barut = 3 helai jahit sendiri, 2 helai beli (still pilih velcro tape, xnak tali).. Nak kena jadikan 10 helai
Sarung Tangan = Kena ada 5 pasang.. Sekarang baru ada 3 pasang
Stokin = 13 pasang (sebab stok MHD punya banyak yang elok lg, Mydin mari)
Topi  = 2 helai (stok MHD)

Lampin = Drypers Soft for Newborn (ada 64 keping.. baru RM29.90)
Tuala = Pakai sediada punya, kalu x cukup baru carik lagi 2 lai
Sabun mandi = Carik yang kecik2 & 1 set, senang nak angkut gi memana
Besen mandi = MHD punya ada kat kg
Krim lampin = Drapolene (semestinya)
Minyak Telon = Bebiku (semestinya)
Bakul brg baby = Beli storage box yg RM9.90 tu je.. 
Baby Rocker = MHD punya, simpan dalam stor, semestinya murahan

Set Tilam + bantal = belum ada, kunun nak buat.. x sempat kot!

Baby car seat = Tak tau nak  pakai yang lama atau beli baru sebab yang lama uzur sgt dah.. dah koyak2.. sian baby baru asik pakai barang recycle jek huhu..



---------------------------------------------------------------


Gua Punya :


Jamu lepas bersalin = HPA je murah dan mudah (baru RM80)

Param + Pilis = Beli kat budak opis je, mak dia jual murah.. buatan sendiri

Bengkung = Beli yang trimming belt tuk exercise tu.. (harga belas2 je).. Beli 2 kalu agak2 pendek..
Tungku Moden = Dulu pernah belikan abah, rasanya boleh pinjam balik kot hehe..

Maternity Pad = Pakai Madame, dijamin x bocor. Kotex? xpayah.. nyesal giler dulu beli..

Breast Pump = Pureen.. murah dan.. err.. dan... err.. murah.. hahah gile kedekut..

Breast Pad = Pigeon.. sampai 50pcs, leh pakai sampai budak umo setahun hahaha...


-------------------------------------------------------------------------

Kat atas tadi senarai gua.. Yang gua kalerkan merah tu korang leh buat refer tuk beli berapa @ brand ape.. Yang kat bawah ni gua letak gambo mana tau korang xleh imajin gambonya camne kan.. So far yang bawah ni suma yang gua pakai/beli kecuali rocker & carseat yang seakan-akan sama..



Breast pad Pigeon -
Wajib ada sebab susu nonstop keluar, almaklumla.. gua jenis subur.. Alhamdulillah...





Pureen Battery Controlled Breast Pump-
Gua pakai breast pump ni jek.. Sori agak sensod sikit gambonya.. Siyesly memang tak best.. tak kuat pon suction pumpnya.. tapi buat ada2 jek.. Time bengkak sangat baru gua guna.. Gua tak sanggup beli medela ke yang mahal2 tu sebab gua rasa perah sendiri lagi senang.. Ye la.. ye la.. gua ngaku gua kedekut :p..



Madame Maternity Pad -
Kegemaran gua.. Tebal & panjang.. Kalu darah banyak sgt, gua pakai 2 pad.. Gua tak suggest Kotex pink tu sebab kena pakai tali.. pastu time tengah kelamkabut pakai boleh pulak talinya putus.. Bila pakai kat suar kecik, leh tegolek2 lak sebab xdek gam.. Endingnya darah gua (masa anak kedua) menjejes abis kain spital.. ngeri bila ingat balik...




Tungku Moden -
Tungku moden gini ler yang gua pernah belikan abah dulu.. senang je ada charger.. xyah panggang atas dapur huhu..




Bengkung/Trimming Belt -
Ala-ala gini la trimming belt tuk exercise tu.. Beli 2, pakai kat bawah perut & atas perut.. Velcro tape, nak tekencing pon senang nak cabut hahahah...




Set Bersalin HPA -
Murah maaa.. 




Krim lampin Drapolene -

Ni ler rupanya krim lampin Drapolene pilihan sejak anak pertama & kedua






Minyak Telon Bebiku -
Ni pulak Minyak Telon pilihan gua.. No more Yuyi.. baby selalu tido lena lepas letak kat perut, belakang badan & tapak kaki.. Gua suka bau dua.. Even MHI dah 7 tahun pun kalu dia sakit perut, dia mintak sapu minyak ni..


Gripwater Woodwards -
Untuk backup baby kembung.. tapi rugi beli sebab pakai sekali je pastu terus x minum dah..










Storage Box -
Kat Care4 aritu reganya RM9.90 agak besar la jugak.. Kitorg buat tempat letak mainan budak2 sebelum ni, so kena beli lain la tuk baby baru.. Skang Care4 dah bertukar jadik AEON xtau ler reganya jadik berapa..


Drypers Soft Newborn -
Murah la berbanding dgn Mamypoko.. Carik yang menjimatkan & sesuai dgn kulit baby.. 




Baby rocker -
Yang ni ala mahal.. gua punya ala kedekut style.. Kaler pun grey + pink hahah.. Beli kat Babyshop dlm bawah RM70 kot masa tu.. Still ada lagi dalam bilik stor, siap balut dgn plastik sampah lagi hahahah.. 




Car seat -
Wajib ada.. anak2 gua dari kecik sampai paling koman pon 4 tahun, suma duk dlm baby seat.. Sebab kitorg slalu travel balik KL, so kena ajar duk sini.. Jangan ngada nak beriba, gua siku kang.. Yang ni sebijik macam MHI punya baby seat.. tapi ni cantik lagi.. Skang dah kepam kalernya.. Sori ye tuan punya gambo, tuan hamba amik kat google jek.. mahapkan tuan hamba...


OK, Sesambil gua meremindkan diri sendiri, gua yakin korang pun leh dapat idea apa lagi barang2 keperluan baby yang korang nak beli ye tak? Kalu ada yang terkurang tu almaklum ler.. anak dah nak masuk 3, banyak urat yang dah putus.. Kadang2 terlebih telan semut, tu yang jadi pelupa.. 

Adios bebeh!!~

Read more...

Gua Penat!!!

 Thursday, February 21, 2013

Salam suma..

Gua ingatkan bulan2 akhir preknen ni dapatlah gua rileks barang sejam dulu.. nan adoo malam!!!.. Rutin berjalan seperti biasa siap bertambah lagi bila baby mula meragam.. Gua membayangkan cemana la time pantang nanti sebab ura-uranya nak kena berpantang sendiri memandangkan MHI still lagi sekolah..

Nak pantang kat kampung? Jenuh pulak hari2 Incik Hel & MHI kena ulang alik 45minit ke opis & sekolah..

Berkorban apa saja.. harta ataupun nyawa... selagi hayat dikandung badan.. Selagi langit belum runtuh.. Selagi airmata belum kering.. bertahan je la...

Gua teringat masa pantang anak pertama dulu.. Gua agak stress sbb first time pantang rumah mertua.. Segalanya terhad.. Sebab memasing memalu lagi kan.. Gua ingat lagi gua nangis semau-maunya nak balik rumah mak gua.. Memang da macam budak kecik da masa tu, tersedu-sedan... Ye la, time ni selesa rumah mak sendiri.. Nak bebogel time panas ke, nak mintak mak tolong jagakan baby tengah2 malam ke, nak tido siang sebab xcukup tido malam sbb anak meragam ke... Lapar, suh mak masak cpt sikit ke.. Suma gua x segan nak mintak kat mak sendiri.. Tapi umah mertua? Walaupun korg kata xkan la dgn mak mertua sendiri pon nak segan... gua tetap katakan xsama macam mak sendiri..

Anak kedua pulak, gua breakdown giler2 sebelum bersalin lagi.. So lepas bersalin gua mcm terpikir "aku ni giler meroyan ke?" hahahha.. mesti ada yg x percaya kan sebab gua nampak sihat je... Emosi agak terganggu.. Dah la time pantang gua kena pindah rumah dalam masa sehari.. Tengah2 pantang pun gigih gua angkut barang.. Nak tunjuk gua kuat walaupun dalaman gua x kuat mana pun.. Cengeng jugak akhirnya..

Kali ni pun gua dapat rasakan yang gua akan breakdown & cry... Sebab fizikal & mental gua x cukup kuat & gua penat... Mulalah gua merepek kalu la gua ada menatang peliharaan cam doraemon tu, senang keja gua... Boleh la gua berehat-rehat guna pintu suka hati pegi ke memana tempat yg tenang...

Gua dapat rasakan fizikal & mental gua yg x stabil ni la punca tekanan darah gua x menentu.. Walaupun boleh dikatakan hari2 gua pitam & kurang tenaga... Gua cuma leh luahkan dengan perkataan je, nak menunjukkan yang tenaga gua langsung xdek tu memang x berkesempatan.. Kadang2 gua cuba set up kan masa tuk gua berehat pon x tercapai matlamat.. mesti rasa lagi 5 minit, lagi 10 minit, endingnya time dapat baring tu la baby gua rasa x selesa.. Dah kena bangun balik.. Ada masa malam2 gua bangun menahan sakit, sampai nangis sendiri.. Ada masa tertido sambil duduk.. Ada masa time terlena tu la kena simpul biawak la.. Tiba2 nak terkencing laa.. MHD terkencing atas tilam la.. Argghhh.. time tido la masa paling berharga yang gua ada tuk berehat.. Tapi terpaksa dibahagi-bahagikan..

Gua xtau gua merepek apa.. cuma gua nak mention kat sini yang gua ni manusia biasa yang ada masa bateri kong jugak.. Ada masa kena recharge jugak.. Ada masa kena bertenang jugak..









Read more...

Emosi!!~

 Tuesday, February 19, 2013

Salam Everibodi...


Harini mood agak up & down sikit... Gua rasa ni suma ada kena ngena dgn tekanan darah gua yang agak tidak stabil..

8 Februari aritu gua buat cek up kat kampung sebab FIL gua ada Digital Blood Pressure, so tekanan darah gua agak stabil : 120/78


17 Februari, gua buat satu lagi test sbb every week gua kena pantau tekanan darah gua, tapi agak rendah jugak la & disebabkan tak puas ati gua suruh SIL gua buat 3 kali.. : 116/78, 106/68, 107/68

Gua syak gua kepenatan sebab asik ulang alik ke kampung je.. lagipun Khamis sebelumnya kan ada kenduri Yassin & Jumaat terpaksa balik gi keja & malam tu jugak balik kampung.. Sabtu terpaksa patah balik hantar MHI tuisyen sekolah agama.. Memang agak kepenatan.. So memang tak cukup napas dibuatnya.. Tidur pulak asik terlewat & malam2 terganggu oleh Incik Baby.. Hahaha bukan Incik Hel okeii..

So semalam, bersamaan 18 Februari, gua ada cek up kat Klinik Senandung & resultnya agak la tepanjat boboi.. sebelum ni tekanan agak rendah, kali ni tetiba naik pulak : 130/80 & 140/80 (kena cek 2x).. kencing pun agak kotor sebab gua tak sempat minum air masak langsung..

Oleh itu, gua telah dikerahkan (macam terpaksa je haha) tuk minum air gula pada Rabu ni.. Argghhhh... stressss!!~..

Kununnya gua kena jumpa doc tuk bincang pasal tekanan darah gua.. Pastu gua pun agak mebi doc nak cek sebab baby gua agak besar & gua pun agak kesemputan lately ni.. Celah kangkang pun da macam sakit sangat, sebab kepala baby dah standby kat bawah.. Gua ingat doc nak cek, nak bagitau suh get ready mebi bersalin awal ke gitu gini ke.. Ye la dia kan doc..

Sekalinya tekaan gua meleset.. Jumpa doc pon stakat dia borak2 dengan nurse & bagi tarikh temujanji baru.. & tak lupa preskripsi ubat.. So gua makin stress.. 

Balik rumah petang tu gua nangis.. tak tau nape, mebi emosi gua tak stabil.. Malam tadi pon nangis jugak.. Perghh.. apsal gua nih!! Gua lak yang tensen dgn diri gua.. Nangis-nangis pon sempat jugak la buat Kek Chocolate Indulgence.. Kuwakakakakak... ko ado??

Minggu ni kalu ikutkan buku pink klinik senandung, gua dah officially 8 bulan.. Alhamdulillah... tapi... tapi.. tapi.. baru 6 helai baju baby gua beli huhuh.. Walaupun gua sendiri rasa gua akan bersalin awal (tgk pada condition baby & sakit-sakit yg gua rasa ni) tapi belum jugak tergerak nak beli barang-barang baby.. Ish.. minggu depan gaji.. Nak tanak memang kena shopping jugak la..

Harap2 baby kuar tengah bulan April.. Sebab Incik Hel sibuk dgn MIROC kat UNIMAP, Mac ni dia nak kena gi kursus kat KL lagi.. Pastu dia dapat offer masuk competition KPT UAV lagi.. ape tah nama dia.. Atoyaii..

Gua cuma mengharap emosi gua kembali stabil... Tuhan tu kan maha kaya, pemurah & pengasihani.. Dia yang tau apa yang terbaik untuk kami sekeluarga.. So gua berserah je la.. Doakan terbaik tuk gua jugak yee... 



Read more...

Baby baby baby...

 Friday, February 15, 2013

 
Jejejejenggg... Korang nampak tak pe yang gua nampak???? Hahhaha ye gua tau ni gambo scan baby... tapi kalu ikutkan, gua xtau pon gambo baby tang mana... Doc tu main print je gambo lepas dia uko baby gua.. yang gua tau yang melengkung paling atas tu adalah ketebalan perut gua hahahah...
 
Ok ni gua pendekkan apa yang doc tu kata :
 
-   Uri ---- Chanteeekkkkk
 
-   Tali pusat --- Chanteeeekkkk
 
-   Kepala --- Dah pusing ke bawah, macam dah get ready nak kuar.. rasanya leh terberanak awal ni.. kena beli barang baby cepat2..
 
-   Beratnya --- untuk gua yang baru 30 minggu ni, beratnya dah capai 1.6kg.. pergh agak besar jugak la.. bayangkan sebulan naik 1 kg.. nanti dah 8 bulan dia jadi 2.6kg, 9 bulan jadi 3.6kg.. huwoooo... semangat anak gua..
 
-   Walaupun scannernya kaler kuning (sbelum print) tp nampak muka anak gua yang tembam sesangat.. ini bukan scanner 3D tapi memang chanteeekkkk la gambo tu.. masa doc amik gambo, anak gua tengah letak dua2 tangan kat tepi kepala (atas telinga).. Ade ke Incik Hel kata anak gua tengah buat muka "tangan kat bahu mata kat atas"... hahahah takleh bayangkan..
 
-   Ikutkan EDD 20 April, tarikh kat klinik kerajaan 18 April & tarikh scan kat atas 19 April.. so semuanya tak lari jauh.. Kiranya masuk 10 April gua leh bejaga2 dah hahaha...
 
-   Masa scan, baby gua dah nendang muncung scanner tu sampai doc pon terkejut.. Doc pon cakap dgn gua "Haa, tu dia tengah gerak".. Pastu doc pon sibuk carik jantung baby.. Tapi tak jumpa.. Pastu doc tanya gua balik "Mama ada rasa tak baby bergerak sebelum ni?".. Aik?? Yang dia nendang scanner tadi tu ape? Gua agak konfius di sini.. Pastu baru jumpa jantungnya terselit kat belakang sebab dia tengah berpusing..
 
-   Gua mc semalam sebab ulu hati gua sakit, rupanya gua kembung.. Disebabkan baby dah berpusing ke bawah.. so kakinya dah kat area ulu hati gua.. Sakit kena tendang + sakit masuk angin tu yang jadi gua mengah & semput.. Dapat la ubat kembung satu kotak.. sibaik tu je ubatnya..
 
-   Doc check & tekan-tekan ulu hati gua.. tanya kat sini ke sakit.. Gua pon cakap la "ha ah" & angguk2.. pastu dia tekan2 lagi tanya.. Gua jawap "ye".. Pastu dia scan baby.. lepas tu dia tekan2 lagi ulu hati gua tanya sakit ke tak.. Grrr.. rasa nak ngamuk pon ada... Yeeee kat situ ye sakitnya Puan Doc, xyah la tekan banyak kali... Dah tau sakitnya kat situ, kalu ditekan kan sakit!! Kalu tengok muka gua pon doc tau gua dah rasa berkerut sejuta menahan sakit..
 
-   Doc cakap dgn gua "Mama ni kembung, sebab tu mama tak rasa baby mama banyak gerak sebab mama lebih konsentrat pada sakit kembung mama".. Aik.. dah ler panggil gua mama, pastu pepandai je dia kata gua tak rasa anak gua banyak gerak.. Padahal gua nak cerita kat dia yang anak gua ni terlalu aktif sampai gua xleh tido.. Time makan pon gua tersentak2.. Ini kan pulak time tido.. Sampaikan kadang2 tengah malam gua bangun duduk diam2 kat tilam sampai dia benti mengeras... Orang lain pon leh nampak perut gua bergerak2 maknanya baby gua ni gerak non stop... Ish doc ni.. Dia konfius gua dengan patient sebelum ni ke??
 
Ok tu je kot...
 
Malam tadi ada Yassin kat kampung so gua pon balik la sebab anak2 pon dah ada kat kampung.. Tapi tak banyak yang gua leh nolong maklum ler bila dah boroi ni kan.. Berdiri lama2 basuh pinggan pon leh sakit belakang... So gua jadi skuad pemerhati je la... tak sedap pulak rasanya.. Konon2 nak buatkan kek pon x jadi sebab Incik Hel lupa nak beli bateri digital scale (alasan nih).. Barang2 suma dah beli, perap je la dalam esbok dulu..
 
Lauknya sedap2 belaka, ada siakap 3 rasa, tomyam campur, dalca daging, kacang panjang + udang, sambal belacan & ulam... Siakap gua tak sempat rasa sebab majlisnya abis cam dah tengah malam sangat.. perut pon tak berapa selesa.. Sibaik datang tadi lepas maghrib so sempat sebat tomyam.. Ramai jugak yang datang, tak silap sampai 13 dulang..
 
Adik ipar gua satu famili yang dari JB pon sempat datang sebelum majlis mula.. Tak sangka lak dia datang sebab anaknya baru je baik dari suspect denggi.. So memang meriah la majlis kali ni..
 
Gua pon agak senang hati dapat tido berempat dengan anak2 gua (& bapaknya sekali) atas katil walaupun berimpit2.. Lama tak tido camni.. Walaupun perut gua rasa tak selesa, tapi gua suka tengok anak2 gua tido lena kena peluk dgn kami...
 
Tetiba terpikir, nanti keluar yang no 3 ni, nak selit tang mana? Hahhahaha...
 
 

Read more...

Set baby lagi?

 Thursday, February 14, 2013



Salam suma..

Ok, gua tgh pening2 lalat nak ngabiskan jahit bedung, barut 2 lai & booties yg baru siap sebelah je ni.. Siyesly gua serender jahit booties sbb gua xleh terlalu kosentret nengok kain.. Hampir2 gua pitam tadi..

Cukup la bedung 2 lai je.. gua rasa bedung lama ada lagi, nanti gua korek2..

Gua dapat menjahit dengan aman harini sbb anak2 gua da pos ke kampung.. Kalu tak mesti setiap minit kena melayan perangai sorang2.. Aman2 gua pon berejam nak siapkan.. maklum ler beginner katakan.. pedal tekan pon xlaju, takut terbabas...

Minggu ni agak tertekan sebab baby gua terlalu banyak bergerak sampai menyentak2.. Ulu hati gua sakit sangat.. Gua rasa normal bila nampak perut gua bergerak2 ke kiri ke kanan non stop wpun gua baru 29 minggu.. bukan apa, dulu rasanya 32 minggu ke atas baru gua dapat tengok perut gua begelodak.. tapi skang tiap2 malam cam ada telepon tersekat dalam perut gua.. baby sentiasa vibrate.. pandai pulak guna silent mode hahaha...

Tapi bila gua dalam mood ngantuk & dalam posisi baring, otomatik gua lupa gua preknen... Bila nak pusing tu sukati mak gua je gua hempas perut gua.. Bila sakit baru gua teringat.. huhu.. Sian baby gua.. mesti rasa cam gempa bumi dalam perut ni..

Ok gua xleh lama2.. pergerakan baby gua malam ni membuatkan gua rasa mabuk & nak muntah..

adios!!!...
 

Read more...

Projek Gua...

 Monday, February 4, 2013


Salam Semua,

Balik dari cekidaut tadi, gua sempat menyudahkan projek bedung & barut baby.. huhu cam x sangka gua boleh buat walaupun jahitannya ala kadar je.. Xpe la, yang penting gua dah mulakan langkah pertama.. memang ketagih jadinya, so gua pon sudahi projek gua dengan sepasang mitten yg sebelah besar, sebelah lagi gedabak hahahah...

Gua suka.. Gua suka..

Bedung tu pon gua setakat jahit tepi rapat2 je.. macam jahit hujung tudung yg pintal2 tu cuma gua guna 2 jarum.. setting suma sama..

Barut pun guna kain flannel sama ngam ngan bedung & sebelah dalamnya gua lapik dgn kain perca tshirt pemberian kawan sekepala jahitan gua yang sedang cuti bersalin.. Gua pilih velcro berbanding tali sebab gua suka mende yg menyenangkan gua.. Cuma gua kena pastikan yg velcro tu x panjang sgt sampai boleh lukakan kulit baby (mengikut pengalaman gua)..

Pendek kata dalam masa 2jam, gua dapat siapkan 3 mende.. okla tu.. Kain flannel pun ada lagi.. thanks tu kawan gua, yat yg bukak kedai online nagenbutik.. nanti gua letak link kedai dia..

Nanti gua update projek gua lagi kalu ada.. kalu ada laa.. lalalalala...


Read more...

Cekidaut Time!!

Salam semua,

Gua baru lepas cekidaut kat Klinik Senandung tadi.. Sibaik gua punya sesi petang, so xdek la ramai sgt.. Kuar dr opis td kunun2 gi kencing dulu sbb takut tahan lama2 jadi kencing kotor.. lepas lunch terus minum air masak 1 botol cover balik air badan yg hilang.. Sekalinya time nak urine test, boleh pulak air kencing gua seciput jek.. Kalau garam tu macam secubit rasa agaknya.. Sibaik gua x kena marah..Dah la pakai paper cup, sibaik kencing gua x meresap dlm cup tu.. x sepasal cup tu kena perah.. 

Pastu gua kena cek darah, normal la tu kan.. Time jumpa nurse ada rasa gabra sikit bila dia kata ukuran perut gua lebih besar dari ukuran biasa.. Kiranya ada ciri2 baby gua ni besar.. Gua da boleh agak sebab gua rasa baby gua lebih aktif dari abang2nya.. Gua suspect budak ni besar tp perut gua kecik.. tu yg time ukur pun dia leh main lompat2, sampai nurse tu pun tegur budak ni x reti dok diam..

Yang x bestnya bila nurse kata berat gua naik 2.3kg dlm masa 2minggu.. aiseyy, aritu menten je x sampai sekilo tiap kali check up.. Kalini mendadak lak naiknya.. Nurse suggest gua check blood pressure setiap jumaat & isnin.. & yg tak bestnya bila dia pun suggest gua minum air gula masa 32 minggu nanti.. aiseyyyy.. alasannya takut gua ada kencing manis.. Nauzubillah, mintak dijauhkan... Konfem lepas ni no more air manis2 lagi.... babai teh tarik...

Tapi ada lega sikit la bila dia kata kemungkinan berat gua naik sebab baby besar sebab xdek tanda2 kencing gua banyak gula.. kaki gua pon xde bengkak2.. BP gua pon normal.. Xpe, cegah sebelum parah ye tak?? Babai je la awal2 kat air manis..

So sekarang gua sudah kena hati2 bila berjalan sebab perut gua punya goyang da macam goyang gerudi.. gegarnya lain mcm.. Tinggi perut gua pun mcm da boleh berlaga dengan breast gua... hahahah.. xyah la bayangkan.. buruk gilerr..

Stretchmark belum nmpak lagi, mungkin sbb perut gua punya elastik da loose.. Elergik gatal2 makin menjadi, terutama sekali dekat kaki gua.. Kulit gua yang memang sensitif ni pun makin sensitif sampaikan bekas nyamuk pun leh naik jadi gelembung2 gatal.. bekas amik darah kat lengan kiri & kanan gua pun da naik jadi bintat2 & gatal.. Haritu jadi lebam mcm kena dera lak, pastu jadik bintat pulak.. 

Ok tu je la update gua lepas check up ni.. Gua nak kuarkan 3034D gua, bukan nombor ekor, tapi mesin jahit tepi gua.. Gua mau jahit bedung... 

Adios bebeh..


Read more...

Jadual Gua..

Salam Semua,

Minggu ni adalah minggu yg teramat penat bagi gua.. Sebabnya, perut gua sudah pon membesar dengan penuh bergaya sempena bulan ketujuh pengembangan anak gua.. Baju-bajan dah abis beli?? Nonono... belum abis lagi, ade la dalam 6-7 lai je gua rembat kat Jusco Maluri aritu.. Itu pun dah tahap semput2 gua menahan pinggang yang sakit..

Checklist gua yang agak2 gua rasa yakin tuk buat.. yakin memang ada, semangat tu tak tau ler ada mari ke tak.. gua tunggu je semangat rajin gua datang meracau.. Tebalik mesin jahit dibuatnya nanti..

1) Bedung - kain flannel dah berjaya gua mintak Yat belikan.. banyak sgt corak sampai xtau nak pilih yang mana (Ok, bohong.. corak tuk baby boy tak la byk sgt pilihan, saja gua pening2kan kepala tengok corak tuk baby girl.. Mana tau tetiba kuar 'Baby Hana' ke? Ceceehhh.. berangan tak hengat!)

2) Barut baby - Ni pon cam 50-50 nak guna cotton & flannel.. nak guna tali ke velcro? Erk, tak decide lagi, kalu tali memang confirm la kena pegi kedai lagi.. kalu velcro dah ada kt rumah.. Ish, dah ada yang senang, nak nyusahkan lagi pegi kedai.. alasan je nih!!

3) Tilam baby satu set - Tengok blog org buat tilam, gua pon nak buat jugak.. Tak agak-agak.. Kekabu gua dah order dengan MIL gua, gred A lagik.. Tapi kalu dpt gred A++ pon kalu malas tak guna jugak ye tak? Gua agak2 tak la sebesar mana sangat, dapat letak baby golek2 sikit pon ok la.. xyah la buat sampai sebesar comforter..

4) Sarung tilam & bantal baby - Ni pon cam berangan je lebih.. Tapi kat kedai sini takdek kain yang cantik2.. banyak nmpk murahan je.. Mula lah mood rajin gua pon jadik murahan...

5) Bantal lepak2 - Bantal lepak2 ni gua bagi nama sempena bantal 4 segi beso yang slalu org buat sandar kat sofa tu.. Cam syok lak lenjan bantal SIL gua, anak2 gua pon suka lepak guna bantal tu.. Sebijik je dah berpuluh2 harganya kat kedai, so kalu guna kekabu pon sedap gak.. Ok, ni masuk checklist je nih, buatnya tah bile...

6) Nak buat baju kurung lagi.. dan lagi dan lagi... Weh, bila gua dapat pegang mesin jahit ni... arghh.. rindu dah nih...

Ni schedule gua hari-hari..

6.00 petang - Balik dari keja je terus semak keja sekolah MHI, kalu ada keja sekolah, gua paksa dia buat sampai abis..

7.00 mlm - Pastu solat Maghrib, sambung buat ulangkaji (jadual ulangkaji awal2 gua dah siapkan).. Kalu gua larat, gua masak.. Kalu tak gua berjemaah pegi makan kat kedai dpn ataupun Incik Hel belikan makanan.. Sian SIL gua yang duk dgn gua sekarang, terpaksa ikut menu kitorg.. Sori Yan, Kaklong memang tak larat nak berdiri masak lama2 nih.. Rasa cam perut nak jatuh ke bawah.. Kelengkang pon dah sakit2..

8.00 malam - Lepas Isyak, gua bagi budak2 tu main sekejap.. Gua pon lepak sekejap smbil tengok berita (kalu dpt la, selalunya miss sebab mandi la, basuh pinggan la itu ini).. 

9.00 malam - Gua pastikan yang gua gosok baju gua (baju sekolah MHI & Incik Hel gua dah siap2 gosok Ahad malam, baju gua je tak sempat gosok sebab penat giler.. Bayangkan baju sekolah pagi 3 pasang, sekolah petang 4 pasang, baju ayahnya 3-5 helai).. Itupun gosok sampai duduk atas kusi.. Kalu berdiri konfem gua pitam sbb asik membongkok jek..

10.00 malam - Kadang-kadang terbabas gak tak abis lagi gosok baju.. Kalu awal gua selalunya lepak kejap layan Ipad then makan ubat (jangan lupa nnti kena marah dengan Incik Hel).. Pastu paksa budak2 kencing & salam2 suma gi tido.. Dengan gua sekali berlayar.. Tengok, punyalah penat sampai kul 10 lebih dah tido.. Itu kalau hari biasa, kalu weekend kadang2 kul 11-12 baru tido sebab budak2 time cuti ni mintak main lebih masa sikit.. Gua layankan la kesian lak tak puas main komputer..

Itupun sebelum tido kena pastikan yang Incik Hel dah makan ubat, dia nak air ke, dia nak letak ubat kat tangan dia ke, baju sekolah yang nak bawak gi rumah pengasuh dah letak kat hall ke, spender MHI dah siap2 letak kat baju ke, stokin dah keluarkan ke, buku sekolah MHI dah ikut jadual ke, ubat nyamuk da tukar ke, cemacam 'ke' lagi lah.. Pendek kata.. nak tido pon banyak halangan...

Tu yang masa tido tak sedar diri, dah kunci jam pukul 5.00 pagi pon gua leh off, tunggu kul 5.30.. Da bunyik 5.30 pon gua off lagi tunggu 5.45.. Endingnya kul 6 gak gua bangun.. Kejutkan Incik Hel dulu, sibaik bilik air ada 2.. Mulalah kelamkabut nak mandikan MHI (kalu tunggu dia mandi sendiri sejam pon tak cukup), susunkan baju2 dia tuk dia pakai & gua solat dulu.. Pastu gua siap2 pakai baju keja, masakkan dia bekal kalu sempat.. tak sempat gua bekalkan biskut & bagi dia duit belanja.. Yang penting dia sarap dulu kt rumah, sikit pon jadilah buat alas perut.. kalu cepat, kul 6.45 kitorg dah kuar rumah, paling lewat pon kul 7 pagi sebab nak kena hantar MHD dulu..

Dah lepas hantar dorg, baru kitorg pegi sarap dulu kt luar.. Pastu masuk kije.. Time ni la gua rasa tulang2 gua suma dah bergegar.. Mata pon rasa layu semacam..

Nanti balik buat rutin yang sama.. Huwargghh.. bila gua nak menjahit nih? Jangan tanya weekend, sebab skang weekend memang agenda balik kg.. Nak ngangkut mesin bawak ke kampung? Jangan carik pasal.. Kang anak ke mana, laki ke mana, mesin ke mana...

Ok, gua nak luahkan perasaan je kt sini.. Gua just nak bagitau rutin harian gua yang pack giler.. Kalau ada bibik pon gua rasa tak selesa sebab gua tak suka orang yang takdek kena mengena dengan gua duduk serumah, SIL gua tu lain cerita la, dia kan ade kena ngena dengan gua.. Ni gua cerita pasal org lain.. 


Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP