Posts

Showing posts from February, 2013

Checklist Barang Baby & Mak Baby

Image
Salam semua, gua masih berdiri di sini (bohong : gua tengah duduk).. Jangan risau, gua baru masuk 32 minggu (8 bulan) so gua belum lagi terpaksa bercuti.. 

Gua nak update senarai barang baby yang gua dah beli, yang dah ada & yang recycle sebab gua ni pelupa.. kang Incik Hel tanya, gua terpaksa kirai balik barang & cek.. Tanya lagi, cek lagi.. Kang lelama gua yang stress..

Baru shopping 2 tempat, Jusco Maluri (masa balik KL aritu) & BP Mall (malam tadi).. Disebabkan anak da nak masuk 3, gua hadkan harga baju2 baru, takmoh over than RM20.. Kalu ada RM9.99 lagi bagus hahah.. Ye la, budak ni pakainya skejap je.. pejam celik pejam celik dah tak muat..

Ok mari kita mulakan.. onyomat.. getsetgo :

---------------------------------------------------------
Baby Punya :

Baju Lengan Pendek + Seluar Pendek = 7 pasang Baju Lengan Pendek + Seluar Panjang = 2 pasang
Baju Lengan Pjg + Seluar Panjang = 5 pasang
Romper = 5 helai(order online lom sampai lagi)

Baju2 baby ni better beli yang sekali set b…

Gua Penat!!!

Image
Salam suma..

Gua ingatkan bulan2 akhir preknen ni dapatlah gua rileks barang sejam dulu.. nan adoo malam!!!.. Rutin berjalan seperti biasa siap bertambah lagi bila baby mula meragam.. Gua membayangkan cemana la time pantang nanti sebab ura-uranya nak kena berpantang sendiri memandangkan MHI still lagi sekolah..

Nak pantang kat kampung? Jenuh pulak hari2 Incik Hel & MHI kena ulang alik 45minit ke opis & sekolah..

Berkorban apa saja.. harta ataupun nyawa... selagi hayat dikandung badan.. Selagi langit belum runtuh.. Selagi airmata belum kering.. bertahan je la...

Gua teringat masa pantang anak pertama dulu.. Gua agak stress sbb first time pantang rumah mertua.. Segalanya terhad.. Sebab memasing memalu lagi kan.. Gua ingat lagi gua nangis semau-maunya nak balik rumah mak gua.. Memang da macam budak kecik da masa tu, tersedu-sedan... Ye la, time ni selesa rumah mak sendiri.. Nak bebogel time panas ke, nak mintak mak tolong jagakan baby tengah2 malam ke, nak tido siang sebab xcukup…

Emosi!!~

Image
Salam Everibodi...

Harini mood agak up & down sikit... Gua rasa ni suma ada kena ngena dgn tekanan darah gua yang agak tidak stabil..

8 Februari aritu gua buat cek up kat kampung sebab FIL gua ada Digital Blood Pressure, so tekanan darah gua agak stabil : 120/78


17 Februari, gua buat satu lagi test sbb every week gua kena pantau tekanan darah gua, tapi agak rendah jugak la & disebabkan tak puas ati gua suruh SIL gua buat 3 kali.. : 116/78, 106/68, 107/68
Gua syak gua kepenatan sebab asik ulang alik ke kampung je.. lagipun Khamis sebelumnya kan ada kenduri Yassin & Jumaat terpaksa balik gi keja & malam tu jugak balik kampung.. Sabtu terpaksa patah balik hantar MHI tuisyen sekolah agama.. Memang agak kepenatan.. So memang tak cukup napas dibuatnya.. Tidur pulak asik terlewat & malam2 terganggu oleh Incik Baby.. Hahaha bukan Incik Hel okeii..
So semalam, bersamaan 18 Februari, gua ada cek up kat Klinik Senandung & resultnya agak la tepanjat boboi.. sebelum ni tekanan a…

Baby baby baby...

Image
Jejejejenggg... Korang nampak tak pe yang gua nampak???? Hahhaha ye gua tau ni gambo scan baby... tapi kalu ikutkan, gua xtau pon gambo baby tang mana... Doc tu main print je gambo lepas dia uko baby gua.. yang gua tau yang melengkung paling atas tu adalah ketebalan perut gua hahahah... Ok ni gua pendekkan apa yang doc tu kata : -   Uri ---- Chanteeekkkkk -   Tali pusat --- Chanteeeekkkk -   Kepala --- Dah pusing ke bawah, macam dah get ready nak kuar.. rasanya leh terberanak awal ni.. kena beli barang baby cepat2.. -   Beratnya --- untuk gua yang baru 30 minggu ni, beratnya dah capai 1.6kg.. pergh agak besar jugak la.. bayangkan sebulan naik 1 kg.. nanti dah 8 bulan dia jadi 2.6kg, 9 bulan jadi 3.6kg.. huwoooo... semangat anak gua.. -   Walaupun scannernya kaler kuning (sbelum print) tp nampak muka anak gua yang tembam sesangat.. ini bukan scanner 3D tapi memang chanteeekkkk la gambo tu.. masa doc amik gambo, anak gua tengah letak dua2 tangan kat tepi kepala (atas telinga).. Ade ke Incik H…

Set baby lagi?

Image
Salam suma..

Ok, gua tgh pening2 lalat nak ngabiskan jahit bedung, barut 2 lai & booties yg baru siap sebelah je ni.. Siyesly gua serender jahit booties sbb gua xleh terlalu kosentret nengok kain.. Hampir2 gua pitam tadi..

Cukup la bedung 2 lai je.. gua rasa bedung lama ada lagi, nanti gua korek2..

Gua dapat menjahit dengan aman harini sbb anak2 gua da pos ke kampung.. Kalu tak mesti setiap minit kena melayan perangai sorang2.. Aman2 gua pon berejam nak siapkan.. maklum ler beginner katakan.. pedal tekan pon xlaju, takut terbabas...

Minggu ni agak tertekan sebab baby gua terlalu banyak bergerak sampai menyentak2.. Ulu hati gua sakit sangat.. Gua rasa normal bila nampak perut gua bergerak2 ke kiri ke kanan non stop wpun gua baru 29 minggu.. bukan apa, dulu rasanya 32 minggu ke atas baru gua dapat tengok perut gua begelodak.. tapi skang tiap2 malam cam ada telepon tersekat dalam perut gua.. baby sentiasa vibrate.. pandai pulak guna silent mode hahaha...

Tapi bila gua dalam mood ngantuk …

Projek Gua...

Image
Salam Semua,

Balik dari cekidaut tadi, gua sempat menyudahkan projek bedung & barut baby.. huhu cam x sangka gua boleh buat walaupun jahitannya ala kadar je.. Xpe la, yang penting gua dah mulakan langkah pertama.. memang ketagih jadinya, so gua pon sudahi projek gua dengan sepasang mitten yg sebelah besar, sebelah lagi gedabak hahahah...

Gua suka.. Gua suka..

Bedung tu pon gua setakat jahit tepi rapat2 je.. macam jahit hujung tudung yg pintal2 tu cuma gua guna 2 jarum.. setting suma sama..

Barut pun guna kain flannel sama ngam ngan bedung & sebelah dalamnya gua lapik dgn kain perca tshirt pemberian kawan sekepala jahitan gua yang sedang cuti bersalin.. Gua pilih velcro berbanding tali sebab gua suka mende yg menyenangkan gua.. Cuma gua kena pastikan yg velcro tu x panjang sgt sampai boleh lukakan kulit baby (mengikut pengalaman gua)..

Pendek kata dalam masa 2jam, gua dapat siapkan 3 mende.. okla tu.. Kain flannel pun ada lagi.. thanks tu kawan gua, yat yg bukak kedai online nage…

Cekidaut Time!!

Image
Salam semua,
Gua baru lepas cekidaut kat Klinik Senandung tadi.. Sibaik gua punya sesi petang, so xdek la ramai sgt.. Kuar dr opis td kunun2 gi kencing dulu sbb takut tahan lama2 jadi kencing kotor.. lepas lunch terus minum air masak 1 botol cover balik air badan yg hilang.. Sekalinya time nak urine test, boleh pulak air kencing gua seciput jek.. Kalau garam tu macam secubit rasa agaknya.. Sibaik gua x kena marah..Dah la pakai paper cup, sibaik kencing gua x meresap dlm cup tu.. x sepasal cup tu kena perah.. 
Pastu gua kena cek darah, normal la tu kan.. Time jumpa nurse ada rasa gabra sikit bila dia kata ukuran perut gua lebih besar dari ukuran biasa.. Kiranya ada ciri2 baby gua ni besar.. Gua da boleh agak sebab gua rasa baby gua lebih aktif dari abang2nya.. Gua suspect budak ni besar tp perut gua kecik.. tu yg time ukur pun dia leh main lompat2, sampai nurse tu pun tegur budak ni x reti dok diam..

Yang x bestnya bila nurse kata berat gua naik 2.3kg dlm masa 2minggu.. aiseyy, aritu men…

Jadual Gua..

Image
Salam Semua,
Minggu ni adalah minggu yg teramat penat bagi gua.. Sebabnya, perut gua sudah pon membesar dengan penuh bergaya sempena bulan ketujuh pengembangan anak gua.. Baju-bajan dah abis beli?? Nonono... belum abis lagi, ade la dalam 6-7 lai je gua rembat kat Jusco Maluri aritu.. Itu pun dah tahap semput2 gua menahan pinggang yang sakit..
Checklist gua yang agak2 gua rasa yakin tuk buat.. yakin memang ada, semangat tu tak tau ler ada mari ke tak.. gua tunggu je semangat rajin gua datang meracau.. Tebalik mesin jahit dibuatnya nanti..
1) Bedung - kain flannel dah berjaya gua mintak Yat belikan.. banyak sgt corak sampai xtau nak pilih yang mana (Ok, bohong.. corak tuk baby boy tak la byk sgt pilihan, saja gua pening2kan kepala tengok corak tuk baby girl.. Mana tau tetiba kuar 'Baby Hana' ke? Ceceehhh.. berangan tak hengat!)
2) Barut baby - Ni pon cam 50-50 nak guna cotton & flannel.. nak guna tali ke velcro? Erk, tak decide lagi, kalu tali memang confirm la kena pegi kedai l…