Powered by Blogger.

Baby baby baby...

 Friday, February 15, 2013

 
Jejejejenggg... Korang nampak tak pe yang gua nampak???? Hahhaha ye gua tau ni gambo scan baby... tapi kalu ikutkan, gua xtau pon gambo baby tang mana... Doc tu main print je gambo lepas dia uko baby gua.. yang gua tau yang melengkung paling atas tu adalah ketebalan perut gua hahahah...
 
Ok ni gua pendekkan apa yang doc tu kata :
 
-   Uri ---- Chanteeekkkkk
 
-   Tali pusat --- Chanteeeekkkk
 
-   Kepala --- Dah pusing ke bawah, macam dah get ready nak kuar.. rasanya leh terberanak awal ni.. kena beli barang baby cepat2..
 
-   Beratnya --- untuk gua yang baru 30 minggu ni, beratnya dah capai 1.6kg.. pergh agak besar jugak la.. bayangkan sebulan naik 1 kg.. nanti dah 8 bulan dia jadi 2.6kg, 9 bulan jadi 3.6kg.. huwoooo... semangat anak gua..
 
-   Walaupun scannernya kaler kuning (sbelum print) tp nampak muka anak gua yang tembam sesangat.. ini bukan scanner 3D tapi memang chanteeekkkk la gambo tu.. masa doc amik gambo, anak gua tengah letak dua2 tangan kat tepi kepala (atas telinga).. Ade ke Incik Hel kata anak gua tengah buat muka "tangan kat bahu mata kat atas"... hahahah takleh bayangkan..
 
-   Ikutkan EDD 20 April, tarikh kat klinik kerajaan 18 April & tarikh scan kat atas 19 April.. so semuanya tak lari jauh.. Kiranya masuk 10 April gua leh bejaga2 dah hahaha...
 
-   Masa scan, baby gua dah nendang muncung scanner tu sampai doc pon terkejut.. Doc pon cakap dgn gua "Haa, tu dia tengah gerak".. Pastu doc pon sibuk carik jantung baby.. Tapi tak jumpa.. Pastu doc tanya gua balik "Mama ada rasa tak baby bergerak sebelum ni?".. Aik?? Yang dia nendang scanner tadi tu ape? Gua agak konfius di sini.. Pastu baru jumpa jantungnya terselit kat belakang sebab dia tengah berpusing..
 
-   Gua mc semalam sebab ulu hati gua sakit, rupanya gua kembung.. Disebabkan baby dah berpusing ke bawah.. so kakinya dah kat area ulu hati gua.. Sakit kena tendang + sakit masuk angin tu yang jadi gua mengah & semput.. Dapat la ubat kembung satu kotak.. sibaik tu je ubatnya..
 
-   Doc check & tekan-tekan ulu hati gua.. tanya kat sini ke sakit.. Gua pon cakap la "ha ah" & angguk2.. pastu dia tekan2 lagi tanya.. Gua jawap "ye".. Pastu dia scan baby.. lepas tu dia tekan2 lagi ulu hati gua tanya sakit ke tak.. Grrr.. rasa nak ngamuk pon ada... Yeeee kat situ ye sakitnya Puan Doc, xyah la tekan banyak kali... Dah tau sakitnya kat situ, kalu ditekan kan sakit!! Kalu tengok muka gua pon doc tau gua dah rasa berkerut sejuta menahan sakit..
 
-   Doc cakap dgn gua "Mama ni kembung, sebab tu mama tak rasa baby mama banyak gerak sebab mama lebih konsentrat pada sakit kembung mama".. Aik.. dah ler panggil gua mama, pastu pepandai je dia kata gua tak rasa anak gua banyak gerak.. Padahal gua nak cerita kat dia yang anak gua ni terlalu aktif sampai gua xleh tido.. Time makan pon gua tersentak2.. Ini kan pulak time tido.. Sampaikan kadang2 tengah malam gua bangun duduk diam2 kat tilam sampai dia benti mengeras... Orang lain pon leh nampak perut gua bergerak2 maknanya baby gua ni gerak non stop... Ish doc ni.. Dia konfius gua dengan patient sebelum ni ke??
 
Ok tu je kot...
 
Malam tadi ada Yassin kat kampung so gua pon balik la sebab anak2 pon dah ada kat kampung.. Tapi tak banyak yang gua leh nolong maklum ler bila dah boroi ni kan.. Berdiri lama2 basuh pinggan pon leh sakit belakang... So gua jadi skuad pemerhati je la... tak sedap pulak rasanya.. Konon2 nak buatkan kek pon x jadi sebab Incik Hel lupa nak beli bateri digital scale (alasan nih).. Barang2 suma dah beli, perap je la dalam esbok dulu..
 
Lauknya sedap2 belaka, ada siakap 3 rasa, tomyam campur, dalca daging, kacang panjang + udang, sambal belacan & ulam... Siakap gua tak sempat rasa sebab majlisnya abis cam dah tengah malam sangat.. perut pon tak berapa selesa.. Sibaik datang tadi lepas maghrib so sempat sebat tomyam.. Ramai jugak yang datang, tak silap sampai 13 dulang..
 
Adik ipar gua satu famili yang dari JB pon sempat datang sebelum majlis mula.. Tak sangka lak dia datang sebab anaknya baru je baik dari suspect denggi.. So memang meriah la majlis kali ni..
 
Gua pon agak senang hati dapat tido berempat dengan anak2 gua (& bapaknya sekali) atas katil walaupun berimpit2.. Lama tak tido camni.. Walaupun perut gua rasa tak selesa, tapi gua suka tengok anak2 gua tido lena kena peluk dgn kami...
 
Tetiba terpikir, nanti keluar yang no 3 ni, nak selit tang mana? Hahhahaha...
 
 

2 comments:

NAZRUL AZAT February 26, 2013 at 10:42 PM  

bila baca blog ni kan, dan2 rasa nk kawen n ada anak, huhuhu

Sellynna March 1, 2013 at 10:32 AM  

hahahaha cepat.. cepat.. syok woo..

Post a Comment

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP