Powered by Blogger.

Nak Anggurrrrr....

 Monday, March 25, 2013

Ptg tadi check up, seperti biasa ayat nurse..

"Semuanya ok.. berat, urine test, bp test suma ok, kepala baby da kt bawah.. tunggu je la hari bersalin" kata nurse sambil gelak2.. gua pon gelak jugak la.. Alhamdulillah.. janji xde masalah..

Cuma kerap lapar je masalah gua sekarang.. ni tgh merayu2 ajak Incik Hel keluar cari makan & cari anggur... Plan nak tengok wayang sempena anak2 dah di pos ke kampung pon kensel sebab gua da x tahan perut masuk angin.. Dalam pala otak asik terbayang anggur je..

Ok, Incik Hel da ready.. Doakan gua jumpa anggur malam ni... huhuhu..

Adios..

Read more...

Tak Sengaja Rajin..

 Saturday, March 23, 2013

Salam..

Seperti tajuk di atas, gua terus ke isi tersurat je la.. straight to the point kata org dulu2..

Tiba2 tingin nak buat topi baby yg ada telinga tu.. memandangkan tutorial kat utube ada (tp gua bantai ikut stail gua je) & kain tshirt yg gua beli kat cari.com semeter RM3 da sampai, gua lepaskan hajat gua dulu.. Kang terberanak ngences pulak anak gua x dpt pakai topi yg ibu dia buat huhu...

Gua buat kicit je, ikut pala budak newborn.. rimas la asik pakai topi gedabak je.. Pengalaman anak da ada 2 ni, masa nk bwk balik rumah mesti kulup je pala dorg sbb topi besar.. Dapat pakai 2-3x pon okey la.. beginner katakan..

Pastu Incik Hel buat permintaan/arahan jaitkan beg bekal MHI.. sebelum ni gua da jaitkan tp xdek partition, so bila bawak air abis tungging langgang botol airnya.. endingnya tumpah.. Kali ni xdek kain kaler gelap, suma tinggal kaler suci-suci gitu.. walaupun gua pilih corak katun, gua konfem nanti kena sound dgn Incik Hel.. maklum ler.. brand Hush Puppies pon dia x berkenan sbb lambang hanjeng, inikan pulak Snoopy.. redha je la tadah telinga.. ni je kain ala boboiboy.. yg lain kaler princess2 kekdahnya...

Memang seperti tajuk di atas, gua terrajin sebab siap letak snap button lagi kat beg ni.. Takde la function sangat buttonnya tp disebabkan stok button melambak2, gua pon guna la..

Ade lagi.. gua jait bantal & sarung bantal si kecik ni.. ada kain murahan gambo Pooh je.. dapat la buat ada-ada.. Sebenarnya ada 2 set bantal.. 1 sarungnya da siap, 1 lagi mood rajin x datang.. sibaik kawan gua, Ina jaitkan gua sarung bantal gambo Zombie vs Plant 1 set.. gua salut dgn dia sbb dia pon baru naik kerja lepas cuti bersalin... Ade je masa dia.. tu baru betul2 rajin..

Ok gua pun nak layan Baby Umar jap.. Dah menepuk2 perut gua mintak diusap..

Adios...








Read more...

Gua Ade Lagi Ni Ha...

 Thursday, March 21, 2013

Salam,

Gua ada lagi ni haa.. lom melotop lagi... tp dah masuk 36 minggu cuma EDD gua ada 3 tarikh.. 14, 17 & 21 April... Haa hamek ko, pilih ler mana yg berkenan hahaha.. tu la asik nak scan je tu yg jadik byk EDD.. Sebab gua jenis period yang tak pernah betul, sbb tu lebih baik ikut tarikh scan baby.. (itupun nak cite kat org huhuhu)...

Lately ni memang gua ada rasa sakit2 kat bahagian punggung tapi ni bukan disebabkan baby.. Gua suspect ni suma sebab kes eksiden zaman memuda dulu (zaman rempit haha).. Dengan pengalaman 3 kali mengandung (termasuk kali ni), memang tiap kali ada peningkatan berat badan, punggung kanan gua akan rasa kebas & kadang2 macam tulang punggung lari dari engselnya (pepandai je buat kesimpulan sendiri)...

Dulu gua pembonceng tegar TZM (takyah tanya sape penunggangnya ok).. Ada satu malam tu lepas merempit di tengah malam, gua eksiden langgar dgn moto beso jugak la Kawasaki ape tah (tetiba leh lupa) selepas TZM tu langgar lampu merah (ni memang gua ngaku salah TZM tu, bukan salah gua hahah).. Gua pon jatuh terduduk atas jalan betul2 tengah simpang 4 traffic light.. Pergh sampai skang gua boleh teringat posing gua time jatuh tu.. Yang bestnya lepas gua jatuh terduduk, terus gua terbaring atas jalan.. Sibaik masa tu gua pakai helmet.. Bergegar jugak la dunia masa tu... Disebabkan pening, gua bukak helmet tu & baling tengah jalan.. 'Penunggang TZM' tu ingatkan kepala gua tercabut hahahaha.. memang takleh lupa teringat helmet tu tegolek2 sampai ujung jalan...

Yang lagi best, esoknya gua ada kursus kat Kuantan ke mana tah.. Boleh pulak gua tak pegi klinik sebab takut kantoi kuar memalam.. Endingnya dalam dewan kursus tu tahan sakit sambil nangis2 sebab takleh gerak.. Balik rumah 2 bulan kot lepas tu baru ckp dgn mak gua, ajak gi berurut tp gua bohong kata jatuh tangga.. Huwaaa banyak dosa gua.. tu yang tuhan bayar cash kat dunia nih... Sebagai peringatan pada gua & tuk pengajaran kat org lain..

Ok stop cite kenangan silam.. 

Pendek kata, tu antara sebab kenapa punggung gua jadi macam ni tiap kali ngandung.. Masa anak pertama dulu paling teruk sebab gua xleh bangun dari katil langsung.. Keras kejung kaki gua.. Nangis sorg2 atas katil (Incik Hel masa tu still lagi kat BP).. Tengah berjalan pon tiba2 kaki gua cramp terus stop.. Tersandar tepi dinding tahan sakit & nangis.. Buat org lain panik je haha.. Anak ke 2 pun jadi camni, tp Alhamdulillah kena kat rumah.. Selalunya gua tepaksa MC.. Gi klinik pon tak guna sbb doc takleh xray (sbb ngandung kan), paling koman pon kasi ubat sapu tuk otot.. Bila doc pegang & urut, doc ckp mebi tulang punggung gua dah terkeluar sikit dari tempatnya bila berat badan gua naik.. Sbb tu jadi sakit.. Oh, tp camne nak kurus? hahhaa... Dah tersedap gebu2 camni..

Ok gua tercerita kenangan silam lagi..

Selain dari masalah punggung sakit ni, gua diserang masalah kulit meregang.. Ye gua tau setiap ibu ngandung mesti ada masalah stretchmark.. Tp gua x maksudkan stretchmark camni.. Dari anak pertama ada pengalaman stretchmark kan, so dulu gua guna bio oil sapu kt perut & peha.. memang kurang la stretchmarknya cuma selulit tu sampai bile2 x ilang (eh ada kena ngena ke?).. Tp alhamdulillah perut gua cantik walaupun berlipat2... hahahahhaha... 

Anak ke 2 pon Bio Oil jugak sbb terbukti keberkesanannya kan.. cuma anak ke 3 ni ngelat sikit guna Bio Oil sampai minggu ke 24, lepas minyak tu abis gua bantai minyak Johnson Baby Oil.. Effectnya sama je sbenarnya tanak bagi perut meregang... Cuma gua lupa nak sapu dekat bahagian ari-ari (oh, ini bukan entry lucah.. sila baca dgn fikiran yang terbuka untuk info kesihatan).. 

Disebabkan kealpaan, gua menanggung sakit kulit meregang yang macam nak tekoyak rasanya kat bahagian ari-ari sampaikan gua terpaksa jalan membongkok sikit sbb takut kulit tu meregang.. Gua dah cek, takdek pulak nampak kulit mengelupas ke ape.. mungkin baru nak meregang kot.. Masa guna Bio Oil tu pandai lak sapu sampai ke peha.. Bila tukar ke Baby Oil terus jadi budak malas sbb cam melekit2 sikit minyaknya.. tak best bila terkena baju... Nak pakai underwear pon rasa terseksa bila getahnya terkena kulit yg meregang..

Baby gua pulak da pandai sekarang.. Pantang gua usap2 perut, dia pon berdangdut.. Kadang2 gua tak usap perut tp perut gua kena kat meja pon dia ingat tangan gua.. Berdangdut non stop.. Getah seluar ketat sikit pon takleh, bergelombang perut gua.. Pendek kata, apa2 mende yang melekat kat perut gua ni, dia pon bergerak2 kat bahagian yang terkena tu.. Sampaikan gua rasa tanak pakai seluar/kain pegi keja hahah.. Cam nak berkemban sentiasa.. Mana tak nya, setiap kali bergerak, setiap kali tu jugak la perut/ulu hati gua sakit.. 

Incik Hel pon perasan perut gua begerak terlalu kerap sampaikan dia pon ngeri nak pegang.. Selalunya bila dia pegang baru bergerak tp kali ni dia tgk dari jauh pon dah nampak cam kena serang tsunami hahah.. Ramai jugak budak2 opis yang pegang perut gua pon terkejut bile kena tendang dgn si kecik nih.. Jgn memain!!

Baju gua & baby tuk lepak kat hospital pon dah selamat gua kemas masuk beg.. Baju2 si kecik & barang2 selepas bersalin pon gua da standby dlm storage box takut tetiba Incik Hel ajak pantang kt kampung ke KL ke (yoo la tu).. Mana tau time tu cuti skolah ke kan (ala sminggu je pon itupun kalu minggu dpn bersalin).. Ape lagi ek, ohh... gua ada masalah tuk mencarik param & pilis.. 

Mula2 gua order dgn kawan gua, rupanya mak dia x sempat nak buat.. xpe la.. Gua mintak tlg pengasuh anak gua carikkan.. Dia kata ada org boleh buatkan tapi sampai sekarang lom dapat lagi barangnya.. So gua agak dia pon xdek masa nak pegi beli (sbb dia jual kt rumah, so tau2 la rumah kampung ni alamat dia bukan cam rumah bando.. payah nak carik sendiri).. Gua planning lunch time kang nak gi carik sendiri dgn Incik Hel kat kedai2 jamu.. Harap2 ada.. 

Walaupun gua agak moden sikit tp bab2 pantang-larang, jamu-jamu ni gua alert ok... Gua akan pastikan stok mandi lulur ada (yg ni bli mustika ratu ke tak kisah brand ape janji dah siap dlm botol.. tinggal nak sental2 dlm bilik mandi je nanti).. Param & pilis gua pakai tauu.. jamu-jamu pon gua makan tp tgk la kalu anak gua jaundice gua stop dulu (dua2 anak gua jaundice tp x lama).. bengkung gua pakai wpun skang ngelat sikit x pakai yg tradisional ikat keliling tu suma.. stokin, slipar pon gua pakai... tungku gua pakai (ni pon ngelat guna yg moden tp dulu gua pakai batu sungai tauuu).. ape lagi ek?? Kalu ada tangas pon gua buat tauu.. cuma skang da susah nak carik bahan2 yg dah siap suma.. Sauna banyak la tp xdek sauna pulak kt rumah.. Nak sauna kat bilik belakang yg panas giler tu boleh la... Gua pantang pon abis ikut 44 hari tapi lepas 45 hari  gua pantang nampak air sejuk hahahhahaha....

Tadi kawan gua, Abui baru dtg bawak baby girl dia.. Nama Nurin Iman Syamimi.. Waaa kiut sgt.. Ni anak dia yg keempat & anak sulung perempuan yg pertama, paham tak??? Maknanya Iman ni ada 3 abang.. Huhu rezeki dia dpt baby girl.. Comey, siap ada reben2 bagai... Sabo la hati.. Gua redha dpt anak boy lagi.. sbb abang2nya ada kawan.. Mungkin rezeki baby girl gua lambat sikit.. Biar abang2nya besar dulu baru planning lagi... Nama pon gua dah carik.. Biasa la mesti lah kena kelulusan Incik Hel kan.. Syukur la anak2 gua Incik Hel & gua yang bagi nama.. Tp Incik Hel mesti pilih nama2 Kenabian/Sahabat nabi.. & gua pilih yg agak moden sikit.. 

Nama anak-anak gua :

Muhammad Hamzah Iqbal (sulung- MHI)
Muhammad Hadif Daud (No. 2 - MHD)
Muhammad Haris Umar (coming soon - MHU)

Korang leh agak kan nama yang mana Incik Hel pilih & yang mana gua pilih.. heheh..

Kat rumah MHI kitorg panggil Hamzah tp ramai panggil dia Iqbal
MHD kitorg panggil Daud tp ramai panggil Hadif
MHU pulak memang kitorg panggil Baby Umar tp nmpk gayanya cam akan dipanggil Haris 

Hahhahahah.. sibaik anak-anak gua tak konfius dgn nama sendiri.. 

Kalu baby girl pulak memang awal2 Incik Hel surrender, suh gua yang carik nama tp dgn syarat.. dia nak 2 nama je xnak panjang2.. Gua baru nak letak macam nama anak buah gua Mia Nur Khalilah... Gua pilih :

Hana Nur Safiyya..  

Tapi tak lulus.. so gua tukar jadi "Hana Safiyya" je.. Ringkas & bagus maksudnya..

Gua dah peram nama ni dari anak 1st lagi sampai gua save dlm enpon gua takut gua lupa hahaha... Takpelah, ada rezeki ade la pemilik nama ni.. Kalu xdek, maknanya rezeki anak2 gua sumanya bermula nama Muhammad... Cantik jugak..

Ok gua sudah mengah.. sat gi nak lunch.. cam tak lalu tp mulut nak mengunyah je.. Ade ke patut gua pernah kunyah biskut sikit2 tp gua lupa nak telan hahaha.. Nikmat mengunyah punya pasal la ni.. Bila da tercekik baru gua pasan dlm mulut gua ada biskut.. Hahhahah.. tak senonot tul!!~

ADiOs...

Read more...

Summary Entry Gua

 Friday, March 1, 2013

Salam..

- Gua pepagi dah terpacak kat opis ni kesekoran sebab semua ahlil2 pejabat dah berarak sempena Majlis Maulidur Rasul.. Nape gua tak ikut? Nak suh gua semput?? Naik tangga 1 tingkat ni pon nak tercungap2 amik oksigen, inikan pulak nak round satu universiti...

- Harini hari terakhir SIL gua praktikal kat sini (bukan kat pejabat gua, tp kat Pejabat Pendaftar).. Harap2 banyak pengalaman dan ilmu yang sempat dia kutip sepanjang 5 minggu dia praktikal (5 minggu je?).. Pelik ek? Rasanya ni 1st time gua dengar ada praktikal 5 minggu.. Budak2 praktikal kt Bursary ni pon paling koman 3 bulan.. Ngelat ek? Hhahaha.... 

- Gua berjaya membuat Kek Transformers version campak-campak yang telah di-request oleh MHD.. Resepinya guna kek butterscotch tp gua sesukati tambah lagi 2 kaler, so jadi la kek marble yg tak berapa marble coraknya.. Ade ke MIL gua kata kek gua hangus.. Bukan hangus... tapi kek yang kaler coklat tu dah mendap, so bawah jadi kaler coklat.. atas campo putih + coklat + pink.. Takdek rasa hangus okeyy!!


 
Yang ni kek yang dah dibuang atasnya.. sbb nak ratakan sebelum letak fresh cream.. Coraknya kelako lak hehe..


Bab melepa & mendeko memang gua fail so gua campak2 je la.. Jenuh suruh Incik Hel carik gambo Autobot dalam Ipad.. Gua lukis dulu guna pencungkil gigi sebelum letak fresh cream.. Hahah jadi la.. Incik Hel kata janji anak kenal gambo Autobot tu kira dah berjaya la tu.. Hahaha

Yang paling best bila gua lupa nak letak susu/air masa adun kek.. Tak sangka jadi gak.. Gua ingatkan ada effect, cuma manis sikit je la.. So kalu xnak letak susu/air, just kurangkan gulanya je.. Ok noted!!

Pas kek dah abis, MHD request pulak kek Otromen.. Ko ingat ibu ko ni chef Pastry ke??


- Disebabkan semalam gua cuti, pengasuh anak-anak gua gi amik BR1M.. Gua penuhkan aktiviti pagi gua dengan menjahit lagi 3 helai barut, sebelum gua lembik sebab asik gado dgn MHD jek.. Gua dah jumpa sarung tangan zaman MHD dulu, so sarung tangan dah boleh keluarkan dari list.. yes!!

- Gua suka borak2 dengan MHD sebelum tido.. Sambil usap-usap perut gua, terselak la pusat gua yang hampir nak terjojol tu.. MHD da sengih2...

"Ibu, nantikan Baby Umar (gelaran baby baru) kuar kt lubang perut ibu ek? Bukan kuar kat kepala ibu? Sian ibu, nanti lubang kat perut ibu tu jadi besar.. Mesti ibu sakit kan?"

Hahah baby kuar kt kepala? Kepala gua ada lobang ke? Kuar kt pusat? Adehh.. Memang gelak besar malam tu.. Nak explain pon ape la budak 4 tahun tau, so gua iya je la...

- Petang semalam MHD bangun tido, tetiba nangis nak makan pishaa (Pizza).. Gua layankan je la.. Pastu gua call Incik Hel suh ingatkan amik MHI kat sekolah agama, MHD nangis2 nak ckp dgn Incik Hel, gua pon bagi la tepon kat dia.. Pastu dia leh pesan dgn Incik Hel suh belikan Pisha.. Terkial2 Incik Hel nak pahamkan Pisha tu ape.. sampaikan 2 beranak gado dalam telepon.. Hahah kiut sangat.. Bila gua explain, baru ler Incik Hel paham.. So malam tadi kitorg dinner kat Pizza Hut sempena last day SIL gua praktikal kat sini.. & gua sangat berterima kasih pada MHD sebab berjaya ajak Incik Hel makan Pisha.. Sehari je mintak terus dapat, aritu gua request Durian Crepe mau seminggu baru dapat hahhahaa.. penangan anak...

- Pukul 1 pagi tadi gua diserang sakit pinggang belah kiri yang amat sakit sampaikan gua terpaksa duduk.. Mengeluh, mengucap, selawat tak henti gua sebut tapi sakitnya tak hilang.. Gua ingat nak kejutkan Incik Hel mintak urut, tapi dah dengar bunyik dengkurnya tak sampai ati la pulak.. Gua cuba jalan2 kat hall.. Bila dah agak reda sakitnya, gua amik bantal, bukak kipas & ekon, landing atas sofa.. Alhamdulillah, nikmat tak terkata...

Kul 2 (camne gua leh tau exactly pukul berapa? Sebab jam Mcbook Incik Hel asik memekak jek tiap jam.. mencik tau!) MHI pulak bangun minum air kotak soya sambil duk bersila depan gua.. Mau gua tak terkejut, sibaik gua tak sepak dia hahah..

Pastu masuk bilik amik bantal, merayu nak tido dengan gua.. Walaupun sofa gua agak besar, tapi gua pon besar jugak.. Mana nak menyelit.. Dia nak tido atas karpet je sebab kepanasan.. Gua pon izinkan, sian lak dia.. Mementang kat hall ada ekon.. 

Kul 3 gua still lagi xleh tido.. Nyamuk punya lah banyak.. Mementang kat hall tu banyak kain yang belum dilipat.. Stress betul la.. Akhirnya gua kuatkan kipas sambil selimutkan MHI dengan kain batik yang gua jumpa dalam bakul, x larat nak masuk amik selimut..

Baru terasa lena, kul 5 jam bunyik pulak.. Grrrr......... Golek-golek, kul 5.45 jugak gua bangun..

- Sekarang kat opis ni perut gua still mengeras lagi.. Adoyai.. Gua dah macam Pingu bila berjalan.. Punyalah boring xdek orang nak ajak borak, tu yang update panjang berjela.. Bila lah dorang nak abis balik dari Majlis ni.. Mulut gua dah gatal nak ajak berborak..

Ok ah.. gua nak blogwalking.. Lama tak eksesais jari hahaha... 


Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP