Powered by Blogger.

Aktiviti cuti berpantang..

 Wednesday, April 24, 2013

Gua rasa lately badan agak lemah.. mungkin sebab gua xbanyak eksesais kot.. Tu yang kadang2 gua gagahkan jugak basuh baju ke, basuh pinggan, lipat kain, masak.. Kalu duduk saja2, memang rasa boring ya amat!!.. Bila Haris Umar da tido, mulalah mata gua pon layu..

Gua cuba praktikkan setiap pagi dlm kul 6, bila Hamzah Iqbal mandi gua pon terus bangun.. Buat air tuk anak bujang tu.. kadang2 makan roti ke koko krunch ke apa yang ada.. Gua gosok baju Incik Hel & baju sekolah agama Hamzah Iqbal kalu x sempat gosok mlm tadi.. Bila suma da ke sekolah & kerja.. gua on fb jap, mandi & keringkan luka czer gua dgn berjemur dlm bilik.. Masa ni Haris Umar tgh sedap tido..

Gua online FB jap, cek notify pe yg patut.. Kalu gua ngantuk lg gua sambung tido.. kalau x gua online sampai Haris Umar bangun.. selalunya dia bgn kul 10-11 pg, pastu mandikan dia.. nyusukan sampai kenyang.. kadang2 dia sambung tido, kadang2 x.. kalu x tido, gua baringkan dia dlm rocker & letak dpn tv sambil bukak BabyTV.. konfem dia layan cite sampai tetido..

Lunch hour kalu gua rajin gua masak, kalu x gua order je dgn Incik Hel.. 2 minggu pertama mmg gua masak, tp da lebih stengah bulan ni gua order nasik ayam je la.. pantang ayam?? huhu pantang nampak ade la..

Haritu datang angin rajin, gua mop dapo, lap dinding dapo, korek sarang anai2 & basuh baju.. pastu azab ler badan.. padan muka gua.. Luka czer pon Alhamdulillah da kering & kupingnya da tertanggal sikit2.. gatal jgn kira la.. ada je tgn ni nak seluk menggaru tapi gua tahan2.. maklum le luka nak baik memang gatal ye tak.. jangan gua yang menggatal nak garuk dah la.. tak sepasal berdarah balik..

Luka gua kering kemungkinan sebab gua minum pati haruan Polleney, tapi yang tak syoknya lepas minum pati tu, gua sakit perut teramat sampai cirit birit.. Haris Umar pon tercirit sama.. sampai melecet punggungya, kesian!!

So gua da abiskan 6 botol pati tu & sekarang gua nak stick pada jeli gamat la pulak.. yg dicampur dengan oren sunquick.. harap2 luka kat dalam cepat sembuh, gua da x sabar nak sit up setiap malam...

Gua try usha botol susu yang sesuai tuk Haris Umar yang breastfeed.. plan asal nak rembat Mimijumi tapi mcm mahal la pulak.. Kalau ikut poket tommee tippee je yg mampu, harap2 dia nak ler nyusu botol.. Kang nyusahkan pengasuhnya pulak kalu dia rejek..

Ok, Haris Umar da bangun,,

Layan gambo MHI & MHD kat bawah ni ye..

Read more...

Selamat Sudah...!! Pengalaman Bersalin Gua..

 Sunday, April 14, 2013

Salam Kekawan..

Gua sudah selamat melahirkan Muhammad Haris Umar b. Muhammad Helmi pada 4 April 2013 pukul 10.36 pagi secara pembedahan di Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat..

Kronologi... cececeehhh,...

29 Mac 2013
Tak silap gua time ni gua x larat gi keja, so malam tu gua pegi 'Klinik Mama' tuk dptkan MC. Gua br ckp perut gua ada rasa mengeras setiap 2-3 jam tiba2 dokter mama halau gua pegi spital. Gua da pelik.. Gua baru nk masuk 38weeks xkn da nk bersalin. Doktor Mama xboleh scan katanya so dia suh pegi cek CTG kat spital. Disebabkan masa tu da mlm sgt & kitorg nak balik kg sbb bdk2 ada kt kg, so kitorg buat derk je la.. Masuk kanan kuar kiri..

1 April 2013
Gua gi keja cam biasa & memandangkan awal bulan, gua xdpt proceed payment sbb still tgh closing tuk month end. Tah camne rasa xsedap ati sbb xdpt abiskan keja aritu.. Sibaik keja yg KIV suma da settle.. cam tetau jek.. Kul 2 gua amik 4jam sbb ada cek up kt KK P.Raja. Time nurse cek kedudukan baby, situasi jadi havoc sikit sbb xjumpa kepala baby.. still x engaged.. Refer doc tuk scan.. Doc yg mula2 rileks je tetiba agak cemas sbb pala baby gua bukan setakat belum engaged, tapi badannya melintang.. uri & tali pusat pulak da turun ke bawah.. Gua cuba rileks sbb still konfius apa yg dorg kelamkabut sgt ni..

Dorg refer ke HSNI haritu juga & siap call spital tuk konfemkan situation gua patut admit @ x.. Lepas dpt confirmation, dorg suggest cepat2 ke hospital bawak kain baju bagai.. Ape ni?? Ape ni?? Gua x paham laa..

Gua bincang dulu dgn Incik Hel & terpaksa buat planning hantar budak2 balik kg dulu.. Singgah kg makan sat (wpun x selera) & terus menyerah diri ke spital.. Gua admit wad kul 10 mlm & panas tinga jugak la dgr soalan2 mcm "kenapa da mlm sgt baru dtg??".. Dorg ingat gua gi KK awal pg sbb tu dorg marah.. trpksa la gua xplain yg gua aptmnt petang & tpksa hantar anak2 blk kg dulu.. Doc picit2 perut gua tgk kedudukan pala baby & setuju yg baby still blum engaged.. Doc tya kenapa gua x scan.. Bukan xnk scan, rasanya pregnant sebelum ni bila gua pegi klinik nak scan mesti dorg bagi alasan x payah scan byk kali., so kali ni gua scan sikit je la.. Kena test darah malam tu jugak..

Malam tu mmg xdapek nak tido.. Tiap jam gua bangun sbb x selesa..

2 April 2013
Kul 5 pg nurse da round cek bp & buat CTG.. Baru gua sedar dlm wad tu ada staf UTHM gak tp gua lupa nama dia.. Seingat gua dia gi Induksi & BTN dgn gua.. Xdpt borak lama sbb budak tu nak kena ceaser pg ni.. Gudluck tuk dia..

Pagi, doc scan & tgk kedudukan uri & tali pusat betul2 kat pangkal rahim.. Dikhuatiri kalau gua sakit contraction & meneran, uri & tali pusat keluar dulu. Kalau uri keluar dulu, gua ada masa stengah jam tuk keluarkan baby.. lebih dari tu kemungkinan baby xdpt diselamatkan.. Adeh, nak pengsan rasanya.. Doc anggarkan gua kategori Type 2, maknanya x boleh beralin normal & kalau czer pon bahaya.. So gua tpksa buat2 paham.. Kalau xleh normal & czer, camna lg cara nk kuarkan baby ni??

Dalam wad, borak2 dgn patient kt situ, ada yg kena high blood, ada yg overdue, ada yg terlebih ketuban & ada yg pregnant lg wpun br thn lepas czer.. Yg penting makannya mmg sedap & itulah yg kitorg tunggu2.. Incik Hel dtg melawat sesekali.. Sian dia, terpaksa bercuti & ulang alik hantar MHI ke sekolah & melawat gua.. Sayang dia sangat2..

Petang kul 3.30, specialist suh turun scan.. Dua org duduk dlm 'Wilcha' tp gua kena jln kaki sbb 'wilcha' xcukup.. Adeh, satu seksaan.. Doc pakar ckp kedudukan uri mmg bahaya sbb cuma 2.4cm dari pangkal rahim tp still boleh kategori Type 1 iaitu leh czer.. So doc bg tarikh 4 April memandangkan esok OT penuh..

Huwaa.. bermulalah kehidupan gua yang mengcountdown setiap detik sebelum ke bilik OT..

3 April 2013
Agak rimas sebab semua doc praktikal, nurse praktikal & nurse yg nak amik CTG semua try meneka kedudukan jantung baby gua. Bila gua kata baby melintang, mulalah semua main raba2 perut gua.. agak azab sebab ulu hati & pinggang gua jadi sakit.. yg penting inilah masanya gua mencekek semua makanan sbb kul 12 gua kena stat puasa..

4 April 2013
Kul 6 pg nurse suh mandi n tuka uniform putih.. Gua adalah patient yg kedua masuk bilik OT.. so bila gua dgr patient pertama da bertolak ke bilik OT, perghh berdebar beb.. memang menghitung minit laa.. Dlm kul 9 lebey gitu dorg pon dtg tolak troli.. Gua berserah je la.. Baring2 sambil baca dlm hati pe yg patot.. Kat luar jumpa Incik Hel, dia amik spek, getah rambut & enpon gua.. Dia ikut smpai dpn bilik OT.. Nurse bagi kitorg salam2.. Gua pon amik kesempatan mintak mahap dgn incik Hel, nak salam xleh sbb dua2 tgn da kena cucuk jarum utk drip & darah.. Incik Hel cium dahi gua, agak sayu disitu.. Menitik airmata jugak la tp cover sbb byk mata memandang..

Lama jugak la gua duk terbaring kat luar, pastu baru gua dipanggil masuk bilik.. Blablabla.. gua kena bius sparuh badan, cam biasa la peluk bantal suma. Kali pertama sakit giler, yg ke 2 dah x rasa apa2.. Pstu doc tanya ada rasa kaki panas x? cuba angkat kaki!!.. Gua angkat, grrr siap kepala2 sekali terangkat. Ok konfem, da kebas. Eh, nape kaki gua leh gerak2? "Doktor, kaki saya leh gerak takpe ke?".. "Kaki gerak xpe, xdek effect" kata doc, ish cam x konfiden jek..

Sebelum kena belah tu, gua tetba rasa nak muntah.. Gua sempat ckp & ada staf yg tadah plastik kt pipi kanan gua. Gua muntah air sikit, pastu kuar angin.. Lepas tu bermulalah pembelahan perut gua berlaku sbb gua ada rasa gegar2.. Masa tu bilik mmg penuh dgn staf yg pakai mask, sampai gua xtau sape doc, sape nurse.. Yg pastinya dorg borak2 mcm xdek pe berlaku... Mmg meriah la.. Sempat ada sorg akak tu, gua agak nurse sbb dia dok tepi kt pala gua, suh gua baca doa 'Lailahaila anta', doa Nabi Yunus tu.. Mmg xhenti gua doa..

Tiba2 suasana meriah tadi jd kelam kabut, gua dgr bunyik org berlari sana sini.. & tiba2 gua dgr doc ckp "patient bleeding!!! patient bleeding!!" Pastu ada doc ckp nak forcep baby.. Masa tu gua sedar lg tp cam blur.. mata gua makin lama makin kelabu & gua da pusing sana-sini.. Pastu gua da stat terfikir, nak mati ke aku ni? mulut automatik ngucap x berenti.. mmg terasa ujung nyawa tul.. pastu ada lagi doc ckp yg gua xbape nangkap, cuma dgr "patient" & "Hypo".. Pastu gua cam dan pass out!! Doc bukak2 mata gua, & ckp mcm mata gua da putih.. Ish, mata putih tu mcm org nk mati, cecepat gua carik muka doc wpun gua rabun.. Barulah doc ckp mata gua da ok..

Bila gua da rasa berpijak di bumi yg nyata, gua teringat nk tya anak gua, gua carik akak tadi, gua tanya "kak, baby saya da kuar ke belum?" "dah dik, dorg bawak ke bilik lain" "baby saya boy ke girl kak?".. "xtau la dik, akak xbape nmpk td" akak tu pon tersengih.. Aik, gua xdgr bunyik baby pon & bukan ke spatutnya baby kena tunjuk kt gua dulu?.. Pastu doc ckp dgn gua yg gua bleeding banyak td & sekarang dorg nak transfer darah kat gua.. Gua angguk tanda paham.. Doc ada cerita pasal effect transfer darah ni termasuk muntah2, pening & badan gatal2 tanda badan gua nolak darah baru.. Masa tu tangan kiri kanan sakit sgt sbb drip air tu xberjalan so tpksa cucuk cari urat baru.. Tgn kiri lak kena cucuk jarum baru sbb jarum td pon darah xleh transfer.. pergh cam ayam la pulak kena cocok2..

Pastu gua dgr soksek2 doc suh mop lantai coz ada darah yg tumpah.. Bila da siap dorg turunkan selimut yg tutup pemandangan gua, gua nmpk la ada sorg akak ni tgh mengemop.. Tgk darah yg tergantung kt belah kiri gua sungguh memitamkan gua.. Doc explain condition gua & minta gua bersabar sbb gua kena stay situ kejap sampai abis transfer darah coz dorg xdecide lg bape pain darah nak transfer.. & kmgkinan guna kena stay Unit Pemerhatian (HDU).. Badan gua da menggigil2 effect dr ubat & ekon yg sejuk gilos..

Lepak jap kt bilik OT tp bhgn lain sambil bdn gua dipanaskan guna satu tiub cam vacuum tp tak menyedut, dia kuarkan haba panas.. heaven tul masa tu.. tp palotak tetap tepikir nape dorg x tunjuk baby gua.. masa nak kuar ke HDU, gua muntah lg.. Melambak tp air je sbb gua xmkn pape kan.. Dgn xmalu gua mintak staf yg tolak gua tu lap.. ah, da x malu da masa tu.. Ondewei ke bilik HDU, gua nmpk Incik Hel kat kaunter tgh tanya gua.. Lega sikit bila nmpk dia.. Nak nangis masa tu sbb nak cite apa jadi dlm OT kat Incik Hel tp xdpt..

Dlm HDU, gua tetap terbaring tanpa bantal, bayangkan betapa peningnya pala gua.. xlama lepas tu doc dtg tgk condition gua. Doc pakar tanya gua sedar x operation td tuk apa.. gua kata la tuk kuarkan baby gua, dia angguk2, pastu dia tanya gua tau apa yg terjadi dlm OT td? Gua cam blur2. Pastu dia xplain..

"Puan bleeding 1.7 liter darah td, mmg ada komplikasi bleeding sbb placenta & tali pusat baby dekat bawah.. Sekarang kita da masukkan 1 beg darah, & kalau kita rasa perlu kita akan transfer lagi satu beg, ikut keperluan.. tapi kita masukkan sikit dulu sbb kita nak badan puan proses darah sendiri" gitu la antara kata2 doc.. Gua angguk je.. Dia tya ada rasa pening2 & nak muntah.. Gua ckp la gua pening sbb xdek bantal, so doc carikkan bantal.. Leganya rasa.. Gua tanya mana baby gua, doc jwb "Masa baby keluar tadi, baby puan nangis sekejap pastu senyap, kami kejarkan dia tuk masukkan oksigen. Sekarang baby puan kat unit blablabla.." erk, gua dgr mcm dia sebut unit Kematian! gua terus nangis.. Pastu gua baru tersedar, manade unit kematian!! Unit Pemerhatian ade laaa.. ish, mengucap sekejap gua.. Kelakar pon ada gak..

Pastu dgn x disangka Incik Hel masuk, gua pon happy la sambil cerita apa yg berlaku dlm bilik OT.. Gua rasa nak nangis bila Incik Hel bgtau dia dapat tgk & azankan baby.. Syukur sgt2.. Gua jadi sedih bila Incik Hel cerita mata kanan baby sepet sbb ada luka & sebelah tangannya biru.. Lagi sedih bila Incik Hel xdpt amik gambo baby sbb xdibenarkan, tp Incik Hel kata baby putih & sebijik muka gua.. Happy tul gua.. Pastu Incik Hel balik sbb dia pon da penat nunggu gua dr pg..

Doc praktikal kuar masuk amik darah gua sampai lebam2 lengan gua.. Pastu kena injek kat bahu tuk elakkan darah beku.. Pastu nurse praktikal datang tukar pad pulak.. Adeh, mmg sentiasa diganggu & kalau terlelap tu mmg satu kenikmatan. Doc dtg tya samada gua nak minum @ tak. Disebabkan gua xmkn pape lg, gua disuggest minum air masak dulu sikit.. Kalau x muntah, baru leh minum air milo.. Kalau x muntah jugak, baru leh mkn bubur.. Gua pon mintak air..

Dtg sorg akak nurse ni mmg baik sgt, suapkan gua air, bagi nasihat kat gua.. Tenangkn hati gua.. Pastu gua nak muntah, sibaik muntah angin.. Akak tu pon bagi air milo tuk gua.. Disebabkan gua da lapar sgt, gua sedut laju2 air milo tu.. pastu "dik, maaf ye, air ni panas sikit!!".. pergh melecur tekak gua.. tp tetap nikmat.. Pastu gua rasa nak muntah, gua tahan sebab niat nk cepat baik tu kuat sbb gua nk jumpa baby gua.. Gua nekad, walau sakit macamana pon gua tanggung asal gua cepat dapat tgk anak gua..


Akak tu dtg bawak bubur n tinggikan katil gua. Alhamdulillah gua dpt jamah mknn.. Gua xminum air milo sbb gua rasa pening.. Gua siap demand tambah air masak lg haha.. Doc dtg tgk condition gua & puji sbb gua da boleh separa duduk. Doc tya gua nak cuba duduk x? Gua angguk, doc & nurse papah gua duduk. Pergh masa tu ubat bius da ilang.. so sakitnya tuhan je yg tau.. tapi gua sengih2 je la.. Lepas doc da puas ati, gua separa baring balik. Time tu tido pon mcm tu.. sampai melecet belakang gua & berkudis sampai sekarang.. Bayangkan betapa lamanya gua dok gitu..

Mlm, doc dtg bgtau berita baik.. Gua da boleh transfer ke wad mlm ni. Alhamdulillah.. Mlm tu gua tido x lena sbb teringat baby & perut yg sakit mcm senggugut..

5 April 2013
Makin ramai patient baru yg masuk & kebanyakkannya czer.. so memasing bertukar-tukar cerita.. Nurse dtg ajar cara perah susu tuk bekalan baby kt wad Special Care (SCN).. Lunch, Incik Hel dtg & gua berusaha berjalan sbb nak gi tgk baby punya pasal.. Gua naik wilcha sampai dpn SCN pastu kena jln sendiri sampai bilik baby.. Pergh payahnya tp baby punya pasal mata pening pon kata terang, perut sakit pon kata xsakit.. Dlm bilik baby gua blur.. Mana nak carik baby sbb gua x pernah tgk dia lg.. Sibaik ada nurse yg jaga..

Wow, putihnya.. & keciknya.. Muka dia? Memang muka gua hahaha x malu sungguh ngaku.. Tepi matanya mmg ada luka sikit, kepalanya pon ada bentuk lekuk sbb kena forceps.. pipinya lebam sbb bekas plaster tiub oksigen.. tangannya ada jarum drip & lebam.. jari tgn, kaki & kuku ikut Incik Hel.. Nurse kata dia da ok, cuma ada demam sikit.. Gua x berani dukung lg sbb tiub drip still ada lg, so gua x dpt breastfeed dia.. sedihnya..

Balik wad, nurse bg tips supaya dapat keluar dari wad esok. Tipsnya, esok pagi2 mandi, sikat rambut, pakai bedak & duduk kat kerusi.. Biar doc nmpk kita da kuat n sihat. Wow bagus praktik ni.. Gua da stat jalan2 kulu kilir wpun org lain still terbaring lg..

6 April 2013

Pagi2 gua da wangi, da sikat, da berbedak & duk atas kusi. Doc dtg kul 8 terus otomatik masing2 naik katil semula.. Hahah kelaka, padahal nurse da pesan duk kat kusi.. Bukan pe, doc mesti nak cek luka kan.. so memasing da ready la.. xnk doc nmpk muka sakit bila kena panjat katil.. Alhamdulillah, doc bg discaj arini.. Call Incik Hel bgtau berita gembira.. So lunch jumpa baby lg, try breastfeed tp baby xnak.. Still xleh discaj lg.. Sian dia ibu keluar dulu..

Lunch baru settle suma dokumen & sebelum balik jumpa baby lg.. Malam tido x lena sbb bengkak susu..

7 April 2013
Pagi, melawat baby lg sambil cuba breastfeed tp xdpt.. baby still xpandai nyonyot lg sbb da lama minum susu disua guna cawan.. Balik rumah Parit Raja & Incik Hel berusaha repair pam susu Pureen yg berproblem.. siap beli adapter baru.. Alhamdulillah, da boleh perah laju sikit.. Tghari x pegi melawat sebab kesiankan Incik Hel yg kepenatan & tertidur.. Dlm kul 5 mcm tu kot, dpt call kata baby da boleh discaj.. Syukur sangat2.. bergegas ke hospital & settlekan urusan discaj baby.. Baby kuar wad kul 7 malam.. Malam tu cuba breastfeed lg tp still baby xpandai.. Gua dah putus asa, tpksa panggil Incik Hel tolong. Incik Hel tpksa tolak muka baby ke puting.. Try masukkan puting dlm mulut.. Cemacam cara lg, akhirnya dapat jugak baby nyonyot setelah melalak kehausan.. Malam tu gua xdpt tido sbb baby asik nangis jek.. Mungkin tempat baru & mungkin baby x kenyang minum susu..

8 April 2013
Incik Hel daftar Klinik Kesihatan.. Siang baby x meragam sangat menyebabkan gua suspek baby kuning.. Tapi Incik Hel xdek so gua harap esok Nurse KK dtg tgkkan.. Mlm baby da start tido lena, cuma bangun kul 12, 5 & 7 pagi je tp gua yg xlena tido sbb asik bgn tgk dia.. Yela, gua takut xdgr baby nangis.. Pape pon segalanya normal..

Ok da sudah cerita panjang gua.. Harap x bosan baca ye..



Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP