Powered by Blogger.

Adoyai Baby Haris..

 Wednesday, May 29, 2013

Kali ni gua bebetul penat.. Baby Haris cuma tido normal stakat seminggu je.. lelain sumanya jadi abnormal.. gua da xlarat nangis tiap2 malam.. lagi2 bila tgk 3 branak tu lena tido siap berdengkur lagi..


Gua serba salah nak kejutkan Incik Hel, sebab esoknya dia nak kije.. Tapi gua pun nak berehat gak.. Ada satu hari gua berjaga sampai kul 3.. Gua da tersedu sedan sebab dah beberapa hari x tido ikut time.. kadang2 sehari 2-3 jam je dpt tido, tu yg emosi x stabil.. Gua terus kejutkan Incik Hel suh jaga Baby Haris & gua terus masuk bilik meraung.. Siyes, gua breakdown giler.. dlm kul 4-5 , Incik Hel kejutkan gua kata Baby Haris nak susu.. Arghh.. rasa cam baru je terlelap...

Satu lagi sebab gua xnak kejut Incik Hel ialah sebab dia jenis yang mamai2.. lepas dia suh gua tido, dia pon amik alih jaga Baby Haris, lepas tu dia sambung tido.. Baby Haris bangun melalak dia leh x sedar.. terpaksa gua bangun semula.. sama je gua yang jaga.. Gua pulak jenis yang bukan boleh tido 5-10 minit.. Kalau dpt tido sejam pon gua still pening2, inikan pulak 5-10 minit, leh gado dibuatnya..

Ada jugak lepas Incik Hel gi keja & budak2 da gi rumah pengasuh, gua sambung tido dengan Baby Haris sampai tengahari.. tapi lepas bangun tu tengok la, haru biru jadinya.. dengan perut yang lapar, Baby Haris yang melalak... rumah bersepah.. posmen plak hantar barang.. pos laju singgah.. arghh.. rasa nak ngamuk jadinya.. so xleh jadi.. gua xleh ikut style Baby Haris.. 

So, lepas dorg xdek, kalu gua xtido sgt malam semalamnya, gua tido sejam dua.. pastu gua bangun nyusukan si kecik.. tidokan dia balik.. gua mandi.. masak kalu sempat, xsempat gua makan biskut @ roti je, kemas ruang tamu (sebab tido kt situ).. tengahari si kecik tu bangun, gua mandikan, nyusukan, memain kalu dia xngantuk.. petang selalu dia tido kejap.. bila bangun gua lepak dgn dia sambil tgk tv @ online tgk runningman/we got married.. nyusukan, tunggu abang2 nya balik.. tukar baju Baby Haris ke baju tido (sbb taik sawan dia ada lg, so sehari sekali je mandi).. blablabla...

Gua rasa kalu gua bersalin normal, konfem kurus giler sebab nak makan pon berlari2.. Si kecik ni melalak kuat lak tu.. tp sebab czer, bila berlari2 tu cam terbuai2 lemak perut nih.. adeh.. kalau 2-3x tuko pempes si kecik ni, boleh terasa luka czer belah kanan bengkak.. tido malam pon still nyilu, tu yg jadi makin stress bila mlm xdpt berbaring.. 

Isnin depan gua da start keja.. gua xleh bayangkan keadaan gua gi keja nanti.. ala2 zombie ke @ tak.. Harap 2 bulan jela Baby Haris buat perangai.. gua rindukan beauty sleep gua.. org smokey eyes kat kelopak mata, gua pulak terbalik.. itam kat bawah mata ni ngalahkan smokey eyes.. foundation 10 tiub pon xleh tutup.. 

Korang doakan gua dapat menjalani hari2 gua dengan hati yang sabar... & semoga Baby Haris membesar menjadi anak yg sihat.. Amin..

P/s: Baby Haris da gebus.. beratnya da 4kg.. berbanding waktu lahir 3.1kg.. tp sian, mukanya penuh dengan ruam & kepalanya berkudis dengan taik sawan... 

Read more...

Kisah Baby Haris Umar....

 Thursday, May 9, 2013

Akhirnya dpt jugak amik gambar si kecik ni tgh senyum.. itupun bape kali snap sampai ada la lebih dr 20 gambar dia dlm album..



Baby Haris Umar sekarang banyak ruam di kepalanya.. Kadang2 nak mandikan dia pun jadi takut sbb masa kenakan kepalanya dengan air, kulit kepalanya memutih mcm kulit yg mengembang.. Mula2 gua xtau, gua terjah je dgn syampu.. pastu gua ingat putih2 tu sabun.. gua pun sental la.. skalinya kulitnya mengelupas macam daki yang digosok2.. terus gua panik.. Dah lap dgn towel pun still memutih gak.. Hahaha padan muka gua.. next time berhati2 la selly oii!!...

Dalam gambo ni x nmpak pulak ruamnya..

Baby Haris Umar da berjaya tido dalam buai malam tadi.. itupun sekejap.. Kena biasakan tido dalam buai tuk biasakan dia dok rumah pengasuh nanti.. Susu formula pon Baby Haris Umar da minum guna botol susu Tommee Tippee yg gua beli online.. Gua da try perah susu tp setakat 1oz je, jenuh pulak pengasuhnya nanti, so terpaksa biasakan dengan susu formula.. tp xbanyak la.. Gua still breastfeed lagi cuma seminggu sekali gua selangkan dgn susu formula.. Gua plan susu formula tetap bagi pengasuhnya & tiap2 kali lunch hour time keja gua akan balik perah susu.. Kat opis gua x baby friendly langsung.. Nak perah kat masjid, ramai student tido bersepah2.. kat meeting room pulak kdg2 meeting still on time lunch hour.. lelaki pon kadang2 masuk mengejut time lunch hour sbb kat situ ler pintu nak masuk pantry.. so paling selamat balik rumah, xjauh pon.. cuma harap2 setiap kali lunch hour, Incik Hel free.. janganla ada member dia yang baik hati2 tiba2 nak belanja lunch...

Ish bape kali gua taip lunch hour daaa..

Baby Haris Umar da start berjaga waktu malam.. sungguh mencabar.. Kadang2 gua pas baton dekat Incik Hel tapi disebabkan Incik Hel da telan ubat resdung yang mengantukkan.. terpaksa gua berjaga gak.. Kadang2 meleleh air mata dibuatnya sebab gua masih dalam keadaan sembelit (sampai berdarah bila membuang.. sebab tu jadi sembelit), bila da berlama2 dalam toilet luka gua pon sakit balik sebab dok meneran.. gigi gua pon da mula sakit sebab berlubang.. belakang gua sakit sebab masa breastfeed gua terpaksa membongkok.. huwaa.. nangis sorg2 la sbb Incik Hel tido x hingat dunia..

Hari pertama kat KL balik ngundi aritu, Baby Haris Umar tido kul 1 pagi.. adala bape minit, terus dia bangun merengek sampai kul 6 pagi.. Gua da meraung masa tu.. Nak kejutkan mak gua, kesian lak sebab esok dia nak bangun pagi2.. nak kejutkan Incik Hel, sian pulak sebab dia da penat drive.. Endingnya terpaksa x kesian dengan diri sendiri... Dalam kul 6 pagi tu baru dia tido & gua tido sampai kul 10 pagi.. hamek ko!!.. Sibaik rumah mak sendiri..

Gua ingat waktu siang xnak kasi dia kerap tido so gua saja main2 dgn dia.. tapi baby ni kalu dia nak tido buatla cara camne pun dia tetap lena.. Geletek ke, usik2 ke tetap dia pejam mata.. siap berdengkur lagi.. Mula la rasa kesian & terpaksa mengalah.. bila waktu malam sendiri yang ngomel sorg2.. padan muka haha..

Kat keningnya pun ada ruam sampai dah berkudis.. Buat masa ni letak Calamine Cream yang adik gua rembat dari farmasi.. Thanks MakCu..

Read more...

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP